Själv är bäste dräng

Egen gård betyder egen ridbana betyder tid att vårda underlaget. För som alla vet kan ju ett underlag diskuteras i timtals för deras för- och nackdelar. Banan på vår gård är 20x60meter. Belyst med 4 Led-strålkastare på höjd så att hela banan blir belyst vid mörker. Det är staket + dubbla grindar från Octowood. Rundkorallen som jag använder flera gånger i veckan är köpt på Kellfri, deras får-stängsel + grind som är väldigt enkel att flytta men lika stabil när den står på plats. Inuti korallen har jag 4 cavaletti-klossar och 5 svart/vita bommar i plast från Jumpnet.com

Banan anlades genom att gräva ut schakt som vi la som en vall runt banan. I botten ligger ett rejält lager, ca 1 meter bärlager, ovanpå ligger ca 0,5m bärlager till men i 3 varierade storlek på stenarna, en kunnig kallar det makadam osv. På toppen ligger 7cm tjockt ridbanegrus. Bärlagret i botten gör att banan är dränerad, eller rättare sagt så är det utgrävt för dränering, men bärlagret gör att det inte märks. Allt fyllnads-material köptes från Sydschakt i Malmö.

Banan är top notch notch och helt perfekt att rida på. Fast så man kan hålla ett högt tempo men samtidigt så mjuk att den är skonsam för hästens leder och ligament. Jag använder banan till dressyr, hoppning, longering, lös-longering, markarbete mm mm Finns inget den inte håller för.

Men en bra bana kräver kärlek och omvårdnad för att hålla i årtionden. Så minst 1-2ggr/vecka åker harven fram och skapar perfektion i ytlagret. Jag drar den själv med min bil, det är en vanlig ridbaneharv från Kellfri som funkar fint på ridbanan och sen några varm på innegården. Då hålls gruset luftigt, ogräset vantrivs och det blir riktigt ordning och reda.

Om du funderar på att anlägga en ridbanan så kan jag bara heja på och säga gör det. Det är så skönt med en egen bana. Gör det ordentligt från grunden så har du en bana du kan träna på hur länge som helst och med gott samvete för en hållbar häst. Plus att gör du det ordentligt så smyger inte de större stenarna upp efter en tids användning.

Ha så roligt!

IMG_6909

#icelandichorse #islandshäst #irländskvarghund #irishcob #tinker #stallkatt #frökenhjortsbruksgård #prestige #stubben #hrimnir #topreiter #kullabygden #hästgårdiskåne #petrie #anläggaridbana #byggaegenridbana #ridbanapågården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s